keskiviikko 28. maaliskuuta 2012

Toast skagen

Toisen meistä suurinta herkkua ovat katkaravut ja heikkona kohtana tämän lisäksi myös kaikenlaiset täytetyt leivät, (täytteensä siis joku yleensä majoneesipohjainen kana-, tonnikala- tai katkaraputahna) kaupan kolmioleivisistä tiettyjen ketjujen patonkeihin. Näiden syömistä on ihan pitänyt rajoittaa ja nyt ne kuuluvat ainoastaan reissaamiseen. Lentokentillä, junassa ja automatkoilla saa syödä täytettyjä leipiä. Ja tietysti jos itse tekee täytteen, niin silloin tällöin myös kotona voi herkutella. Yksi parhaista on tietysti toast skagen, katkarapuleipä. En ole ihan varma, millainen on autenttinen tanskalainen toast skagen. Vaikuttaa siltä, että siinä on paahtoleivällä majoneesia ja ravut sitten erikseen. Noh, katsoin muutamia ohjeita netistä ja tein oman kevyemmän toast skagen version, ohje perustuu kyllä hyvin pitkälle Helsingin Sanomien verkkosivuilta löytämääni reseptiin. Vähän mentiin metsään siinä, että täytteestä tuli turhan juoksevaa kevyempien ainesosien vuoksi. Mutta hyvää oli kuitenkin!






Kevyempi toast skagen

1 pussi pakastekatkarapuja
1 kovaksi keitetty muna 
1 dl ranskankermaa
1 dl kermaviiliä (tai majoneesia)
nippu tilliä
nippu ruohosipulia
salaatinlehtiä
valkopippuria 
sitruunamehua
paahtoleipää
voita 

Sulata ja valuta katkaravut. Hienonna tilli ja ruohosipuli. Hienonna muna haarukalla karkeaksi hakkelukseksi. Sekoita kulhossa ranskankerma, kermaviili, muna, katkaravut ja vihersilput ja mausta kevyesti pippurilla. Lisää maun mukaan sitruunamehua, anna maustua hetken. Paahda paahtoleivät. Anna niiden jäähtyä ja voitele ne sitten voilla. Lusikoi rapuseos leiville salaatinlehtien päälle. Koristele sitruunaviipaleilla, tillillä ja ruohosipulilla.

  
Tämän kanssa sopi tietysti Tanskan tuliaisjuoma, laadukas Akvavit. Oli oikein raikasta, kun pidimme pulloa ja snapsilaseja jonkin aikaa pakasteessa.

lauantai 24. maaliskuuta 2012

Munakoiso-mozzarellavuoka

Tässä taas viimeaikainen kasviruokakokeilu. Näköjään näin talviaikaan olemme tykästyneet pata- ja vuokaruokiin. Ohje on Sikke Sumarin Ruokaa rakkaudella - ohjelmasta bongattu. Olemme aika usein kokeilleet ko. ohjelman reseptejä ja monesta niistä on tullut kestosuosikkeja. Alunperin tämän ruoan pääosassa oli munakoiso ja parmesaani, mutta me käytimme parmesanin sijaan mozzarellaa ja punaleimaemmentalia. Pari vinkkiä; kannattaa leikata munakoisot aika ohuiksi ja paistaa oikein kauniin kullanruskeiksi pannulla ajan kanssa ja kärsivällisesti...Minulla kävi niin, että munakoisot olivat erikokoisia ja samaten en oikein jaksanut rauhassa paistaa niitä, jolloin valmiissa vuoassa oli välissä vähän ikäviä sattumia; paksumpia ja raaempia munakoisoviipaleita, jotka maistuivat lähinnä korppujauhoille. Muutoin vuoka oli oikein hyvää, itsetehty tomaattikastike teki siitä ekstrahyvää. Kuten monet muutkin vuokaruoat, tämä maistui seuraavana päivänä vieläkin paremmalta. Lämmitin sen seuraavana päivänä uunissa, jolloin ne vähän raaemmatkin palat kypsyivät sitten seuraavaan kattaukseen. 



Munakoiso-mozzarella (parmesaani)vuoka

Tomaattikastike
1 sellerinvarsi hienonnettuna
2 sipulia hienonnettuina
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 l tomaattimurskaa tai paseerattua tomaattia
1 dl oliiviöljyä tai rypsiöljyä
1 tl kuivattua oreganoa
0,5 dl punaviiniä ja 0,5 dl brandyä (ei pakolliset, me käytimme omassamme aina kaapistamme löytyvää portviiniä, laitoin sitä 0,5 dl)
suolaa
lopuksi kourallinen tuoretta basilikaa ja persiljaa

Kuullota sipulit, valkosipuli ja selleri oliiviöljyssä ja lisää sitten muut ainekset ja anna kiehua hiljalleen maukkaaksi, noin 30 min. Lisää persilja ja basilika valmiiseen kastikkeeseen. (Tämä muuten toimii hyvin ihan sellaisenaan vaikka pastan kanssa).

3-4 munakoisoa (itse muuten käytin vain 2 munakoisoa ja siitä riitti hyvin)
2 munaa kevyesti vatkattuina
2 dl korppujauhoja, joissa suola, pippuri, peperoncino (huom:en tiennyt mitä peperoncino on, käytin paprikajauhetta ja chilijauhetta sen sijaan...)
1 l äsken tehtyä tomaattisosetta
Parmesaanijuustoa/jotakin muuta juustoa, meillä punaleimaemmentalia
Mozzarellaa
Paistamiseen oliiviöljyä tai rypsiöljyä

Leikkaa munakoisot renkaiksi, dippaa kanamunaan ja sitten maustettuun korppujauhoon.
Kypsennä runsaassa öljyssä kullanruskeiksi ja rapeiksi. Maista.
Levitä uunivuoan pohjalle tomaattisosetta ja sen päälle kerros munakoisoja. Ripottele parmesaaniraastetta / tai vaikka emmentalraastetta sekä mozzarellaa munakoisojen päälle ja jälleen kerros tomaattisosetta, munakoisoja ja parmesaania / emmentalia ja mozzarellaa. Jatka näin kunnes kaikki munakoisot ovat vuoassa. Viipaloi vielä mozzarellaa vuoan päälle. Kypsennä 200 asteisessa uunissa noin puoli tuntia, kokeile munakoisojen kypsyys tikulla.

maanantai 12. maaliskuuta 2012

Romesco-rapukääretorttu

Tämä on herkullinen, ehkä vähän monimutkaisempi, suolapala juhliin. Tällä voi korvata maanmainiosti voileipäkakun. Ainoa kompastuskivi on romesco-kastike, joka voi helposti mennä pieleen joko paprikat tai mantelit polttamalla. Silloin maku muuttuu kerrassaan omituiseksi. Olemme tehneet tuota pelkkää romesco-kastiketta useaan kertaan lisukkeeksi, se on todella hyvää ja sopii vaikka minkä kanssa nautittavaksi. Erityisesti se passaa hyvin kanan ja kalan kanssa tai pastakastikkeeksi. Ja ohje on, yllätys yllätys, Glorian ruoka ja viini-lehdestä.


 Romesco rapukääretorttu (12 annosta)

Pohja
1dl perunasosejauhetta
3dl (täysjyvä)vehnäjauhoja
1tl kuminansiemeniä
2tl leivinjauhetta
1tl suolaa
100g pehmeää voita
200g turkkilaista jogurttia
1/3 dl oliiviöljyä

Täyte
150g pehmeää vuohenjuustoa
romescokastiketta (ks. ohje)
1 prk (n. 200g) säilöttyjä jokiravunpyrstöjä, mutta tavallisetkin pakasteravut käyvät hyvin, niissä ei ole niin vahva tillinmaku. 


Kuorrutus
300g pehmeää vuohenjuustoa
1/2 dl paahdettuja kuorittuja manteleita
n. 200g säilöttyjä jokiravunpyrstöjä (tai niitä tavallisia)
yrttejä

Romesco
 2 punaista ja keltaista paprikaa
1 valkosipulin kynsi
1dl kokonaisia manteleita
1/2 dl hienonnettua lehtipersiljaa
1/2 dl hienonnettua timjamia
ripaus mustapippuria
1tl sormisuolaa
1 tl ruokokidesokeria
2/3 dl oliiviöljyä

Valmista ensiksi romesco-kastike. Pane uunin grillivastus kuumenemaan 250 asteeseen. Halkaise ja huuhtele paprikat ja poista niistä siemenet. Nosta paprikat uunipellille kuoripuoli ylöspäin. Paahda paprikoita uunin ylätasossa noin 10 minuuttia tai kunnes paprikoiden kuoret tummuvat selvästi, mutta vältä ylipolttamista. Siirrä paprikat teräskulhoon ja peitä kulho lautasella. Anna paprtikoiden vetäytyä 10-15 min. Poista kuoret käsin vetämällä. Säästä 2 kuorittua paprikanpuolikasta koristeeksi leivonnaisen päälle. Paloittele loput paprikat tehosekoittimeen tai tehosilppuriin. Kuori ja silppua valkosipulinkynsi tehosekoittimeen. Paahda mantelit kuivassa paistinpannussa kauniin ruskeiksi. Siirrä mantelit tehosekoittimeen. Pyöräytä seos karkeaksi. Lisää yrtit, pippuri, suola, sokeri ja öljy. Annan koneen käydä vielä hetki, kunnes seos on tasaista. Siirrä seos peitettynä jääkaappiin odottamaan. Kastikkeen voi valmistaa myös edeltävänä päivänä. Sitä tulee runsaasti, ja kaikki ei mahdu kääretorttuun.

Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Yhdistä perunasosejauho, vehnäjauhot, kuminansiemenet, leivinjauhe ja suola kulhossa. Lisää voi ja nypi ainekset sekaisin. Lisää lopuksi jogurtti ja sekoita nopeaksi tasaiseksi taikinaksi. Kauli taikina jauhotetun leivinpaperin päällä noin 30 x 30 cm:n kokoiseksi levyksi. Pistele taikina haarukalla. Vedä leivinpaperi uunipellin päälle. Paista taikinaa uunin keskitasossa noin 15 minuuttia tai kunnes se saa kauniin värin. Voitele lämmin pohjalevy heti öljyllä. Peitä levy leivinpaperilla ja nosta keittiöpyyhe päälle. Anna jäähtyä hetki, mutta älä annan levyn kuivua, vaan täytä se mahdollisimman pian. Kuivunut pohjalevy murtuu helposti. Levitä notkistettu vuohenjuusto levylle. Levitä noin 2/3 romescokastikeannoksesta vuohenjuustokerroksen päälle. Valuta ravunpyrstöt hyvin siivilässä ja lisää ne romescokastikkeen päälle. Kääri pohjalevy rullalle leivinpaperin avulla, kuten kääretorttua. Peitä rulla muovikelmulla ja nosta jääkaappiin vetäytymään 1-2 tunniksi. Kuori rulla kelmusta ja nosta tarjoiluvadille. Levitä notkistettu vuohenjuusto rullan päälle. Koristele rulla suikaloidulla, paahdetulla paprikalla, paahdetuilla, rouhituilla manteleilla, valutetulla ravunpyrstöillä ja yrteillä juuri ennen tarjoamista.