perjantai 20. joulukuuta 2013

Kreikkalainen ateria

Tuli idea nauttia illallinen kreikkalaiseen tyyliin; pitaleipää, tsatsikia, kreikkalaista salaattia ja lammasta. Tässäpä ohjeet kolmeen ensimmäiseen. Pitaleivän ohje on suoraan täältä , tsatsiki täältä ja salaatti muiden lomakuvien perusteella koottu. Lammas ostettiin suoraan lihatiskiltä valmiiksi yrteillä ja valkosipulilla marinoituna ja vain paistettiin pannulla.

Itseleivotut pitaleivät


 Uskomatonta miten hyvin nuo kohosivatkaan uunissa!


Kreikkalainen salaatti 



Tsatsiki


Pitaleivät 8 kpl

3 dl vettä
25 g hiivaa
1 tl suolaa
1 rkl rypsiöljyä
7 dl vehnäjauhoja


Murenna hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja öljy sekä jauhot vähitellen. Alusta taikina kimmoisaksi ja sileäksi. Jaa taikina jauhotetulla leivinpöydällä kahdeksaan osaan. Pyöritä taikinapalat palloiksi ja kohota niitä liinalla peitettyinä 20 minuuttia. Vuoraa kaksi peltiä leivinpapereilla ja ripottele niille jauhoja. Jauhot estävät leivän tarttumisen paperiin, ja ne pääsevät vapaasti paistumaan ontoiksi. Kauli taikinapallot noin 15 senttisiksi pyörylöiksi ja nosta kummallekin pellille neljä pyörylää. Peitä liinalla ja anna kohota puoli tuntia.

Kuumenna uuni 275 asteeseen. Paista pitaleipiä noin 7 minuuttia, yhtä pellillistä kerrallaan, kunnes ovat saaneet vähän väriä. Kopauta ylimääräiset jauhot pois. Jos et syö leipiä heti tai niitä jää yli, pussita ne, muuten muuttuvat äkkiä koviksi.

Pitaleivät voi täyttää mieleisillä täytteillä, kuten vaikka lampaanlihalla, kebablihalla, tsatsikilla ja salaatilla. Me vain dippasimme tsatsikiin näitä.

Kreikkalainen salaatti

Vihreää salaattia
Tomaattia
Kurkkua
Punasipulia
Oliiveja
Laadukasta fetaa
Oreganoa
Oliiviöljyä
Pippuria

Huuhtele kasvikset. Revi salaatti pienemmäksi, pilko tomaatti, kurkku, viipaloi sipuli. Asettele kaikki tarjoiluastiaan, feta päällimmäiseksi. Lisää oliviiöljyä päälle, ripottele oreganoa ja pippuria fetalle.

Tsatsiki

Puolikas kurkku (n 150g)
0.5-1 tl tl suolaa
2 dl turkkilaista jogurttia
1 tl sokeria
0.5-1 kynttä raakaa tuoretta valkosipulia, määrä maun mukaan
mustapippuria
tuoretta minttua

Raasta kurkku. Me raastimme raastimen kaikista karkeimmalla terällä, ja ehkä se tiheämpi puoli olisi ollut parempi; nyt kurkku jäi melko suureksi suikaleeksi.  Laita kurkkuraaste siivilään ja sekoita joukkoon suola. Anna ylimääräisen nesteen valua pois noin vartin ajan.

Kuori ja hienonna valkosipuli. Yhdistä kaikki ainekset, mausta hienonnetulla mintulla maun mukaa, sitä ei tarvitse olla paljon, jos ollenkaan. Anna maustua hetki jääkaapissa.

tiistai 3. joulukuuta 2013

Ruusukaalicarbonara

Ai että tämä oli hyvää! Ja jos on kiire, niin tämän carbonaran tekemiseen ei mene paljon yli kymmenen minuuttia. Ohje on tästä blogista. Meillä unohtui ostaa parmesan-juustoa, joka tähän reseptiin kuuluisi, joten käytimme jääkaapissa ollutta suosikkiamme, Västerbotten-juustoa, ja tuli siitäkin maukasta. Laitoimme juustoa varmaan vähän enemmän kuin kuuluisi, mutta ollaankin kovia juustonystäviä. Emme olleetkaan aiemmin tehneet pastan kastiketta pelkistä kananmunista ja juustosta, mutta hyvin toimii.

Ruusukaalicarbonara



2-3 annosta

1 pkt pekonia
1 ltk ruusukaalia
1 pkt tuorepastaa (pinaattipasta sopii hyvin)
suolaa
2 kananmunaa
3-4 dl juustoraastetta (parmesan lienee paras juusto tähän).
pippuria

Pilko pekoni pieneksi, halkaise suuremmat ruusukaalit kahtia. Ruskista pekoni pannulla.  Kun se alkaa ruskistua, lisää ruusukaalit pannulle. Paista niitä, kunnes ovat saaneet vähän väriä pintaan ja pehmenneet hieman. Mausta pippurilla. Raasta juusto. Sekoita kananmunat ja juusto kulhossa sekaisin. Keitä pasta pakkauksen mukaan hyvin suolatussa vedessä, tuorepastassa menee yleensä vain 2 minuuttia.

Kun pekoni ja ruusukaalit ovat valmiita, ota pannu pois levyltä. Lisää sekaan kypsä pasta ja 1 dl pastan keitinvettä. Kaada lopuksi kananmuna-juustoseos hiljalleen pannulle koko ajan voimakkaasti sekoittaen, kunnes seos muodostuu kermaiseksi kastikkeeksi. Tarjoile heti!

sunnuntai 1. joulukuuta 2013

Helppo päärynäherkku

Tässäpä raikas, kevyt ja maukas jälkkäri ruoan kuin ruoan päätteeksi. Maut sopivat myös oikein hyvin jouluun.

Helppo päärynäherkku


Kahdelle (pieni annos)
1 kypsä päärynä
2 rkl turkkilaista jogurttia
1 appelsiinin mehu
1 kanelitanko
2 cm tuoretta inkivääriä
2 rkl sokeria

Lisää pieneen kasariin/kattilaan appelsiininmehu, kanelitanko, inkivääri ja sokeri. Keitä hiljalleen siten, että puolet nesteestä haihtuu pois; neste redusoituu. Anna jäähtyä huoneenlämmössä. Kuori ja pilko päärynä pieneksi kuutioksi. 

Kokoa annos kahteen pieneen lasiin. Laita pohjalle  päärynäkuutioita, lisää sen päälle turkkilainen jogurtti siten, että se muodostaa "kannen" päärynöille. Kaada lopuksi päälle keitetty mehu. Halutessasi anna vielä viilentyä jääkaapissa. (Mehu jää juoksevaksi, se kuuluu asiaan, mutta sitä voi keittää halutessaan vielä enemmän kasaan).