keskiviikko 14. lokakuuta 2015

Papu-pekonikeitto

Tuli taas etsittyä inspiraatio syyskokkailuun ja tässä blogissa oli resepti papukeitolle, joka istuu tähän vuodenaikaan erinomaisesti. Hiukan tuunasimme keittoa mausteisempaan suuntaan ja tosi hyvää tuli.  Keitto oli vieläkin parempaa seuraavana päivänä. Jos jättää pekonin pois, sen savunmakua voisi ehkä yrittää paikata vahvanmakuisella smoked-paprika jauheella.

Papukeitto pekonilla




3 tölkkiä/pahvitetraa erilaisia papuja
(1 tölkki säilykeherkkusieniä)
1 paprika
2 keltasipulia
2 valkosipulinkynttä
1 punainen tuore chili (olisi voinut laittaa toisenkin)
3 varsisellerin vartta
1 paketti pekonia (tai 1 tl smoked paprikajauhetta, on tosi voimakasta)
1 tl suolaa
puolen sitruunan mehu
mustapippuria myllystä 
1 l lihalientä = 2 lihaliemikuutiota
500 g / 1 tölkillinen/tetrallinen tomaattimurskaa

Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Kuutio paprika. Pilko varsisellerit. Pilko pekonit pieneksi. Laita kattila kylmälle levylle ja lisää pekonit sinne heti. Laita levy kuutoselle ja paista pekonit rapeaksi kuumalla levyllä kattilassa. Kaada pavut siivilään ja huuhtele hetki juoksevan hanan alla, papupurkkien kastiketta ei tarvita keittoon.

Kun pekonit ovat sopivan rapeita (ei nyt totaalisen rapsakoiksi saatu, mutta kunhan ovat kypsiä), lisää joukkoon sipulit ja valkosipuli. Kuullota. Lisää sitten paprika ja selleri sekä mausteet ja sitruunamehu, anna paistua vielä 5-10 minuuttia. Laita sillä välin 1 litra vettä vedenkeittimeen kiehumaan ja lisää kiehuvaan veteen toisessa astiassa 2 lihaliemikuutiota.

Lisää valutetut pavut, herkkusienet, lihaliemi ja tomaattimurska kattilaan. Kiehauta. Säädä levy sen jälkeen kakkoselle ja keittele hiljalleen vähintään puoli tuntia. Alkuperäisessä ohjeessa puhuttiin, että voisi keitellä kaksikin tuntia, maut varmaan silloin syventyisivät vielä.